niedziela, 12 lutego 2012

Dobra praktyka higieniczna

Dobra praktyka higieniczna (GHP) to działania, które muszą być podjęte i warunki higieniczne, które muszą być spełnione i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności (USTAWA z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia).
Aby spełniać warunki GHP w zakładach branży spożywczej tworzy się szereg instrukcji, których przestrzeganie wpływa na bezpieczeństwo produktów.
Poniżej przedstawiono przykładową instrukcję jaka jest wymagana w zakładach produkcyjnych:

Instrukcja przestrzegania zasad higieny dla osób odwiedzających zakład produkujący żywność.
1) Cel:
Zapoznanie osoby odwiedzającej z zasadami higieny osobistej obowiązującymi na terenie zakładu pracy.
2) Zakres:
Zapoznanie gości z zasadami higieny osobistej, zasadami mycia rąk oraz korzystania z odzieży ochronnej/roboczej.
3)  Miejsce stosowania:
 hale produkcyjne
4) Odpowiedzialność:
osoba przyjmująca / oprowadzająca gości
5)  Sposób postępowania:
-należy poinformować gości o panujących zasadach na terenie zakładu pracy, np. o sposobie poruszania się między strefą brudną, czystą
-osoba odwiedzająca ma obowiązek założyć fartuch lub odzież roboczą w miejscu wyznaczonym dla gości
- osoba odwiedzająca ma obowiązek założyć nakrycie na włosy, maskę na usta
- osoba odwiedzająca ma obowiązek zdjąć biżuterię, zegarek
- osoba odwiedzająca ma obowiązek mycia rąk i przedramion oraz ich dezynfekcji w sposób pokazany na instrukcji przy stanowiskach do tego wyznaczonych
6)  Załączniki:
-oświadczenie o stanie zdrowia odwiedzającego. W przypadku gościa w strefie wysokiego ryzyka niezbędne aktualne badania sanitarno-epidemiologiczne
-podpisane oświadczenie o zapoznaniu się i dostosowaniu się do zasad higieny panujących na terenie zakładu przez osobę odwiedzającą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz